Στο Ποδολογικό Κέντρο D. Therapy and more δεν στοχεύουμε μόνο στην επιτυχημένη θεραπεία των ασθενών μας, αλλά θέτουμε την υγεία τους ως προτεραιότητα.

Επίσης αποκλείουμε τις πιθανότητες προσβολής τους από μικροοργανισμούς που μολύνουν τις επιφάνειες των χώρων, των εργαλείων και των υλικών που χρησιμοποιούμε.

Μοναδική λύση για την αποφυγή μόλυνσης των ασθενών αλλά και του προσωπικού μας, αποτελεί η αποστείρωση των εργαλείων καθώς και η απολύμανση των επιφανειών τόσο των ειδικών χώρων θεραπείας (Ποδολογίας), μανικιούρ και πεντικιούρ όσο και γενικά όλου του Ποδολογικού Κέντρου μας!

Οι μολυσμένες επιφάνειες μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο λοίμωξης για τους ασθενείς και το προσωπικό. Πολλοί κλινικά συναφείς παθογόνοι οργανισμοί είναι ικανοί να επιβιώνουν πάνω σε άψυχες επιφάνειες για εβδομάδες έως μήνες, παραμένοντας μολυσματικοί. Οι μικροοργανισμοί αυτοί μπορούν στη συνέχεια να εξαπλωθούν μέσω της επαφής με τις μολυσμένες επιφάνειες. Συνεπώς, αποτελούν μόνιμη απειλή διασταυρούμενης μόλυνσης. Όπως κατέδειξε έρευνα, τα χέρια που μολύνονται με ιούς από μολυσμένη επιφάνεια, μπορούν να μεταφέρουν τους ιούς σε πέντε ακόμη επιφάνειες και σε 14 ακόμη αντικείμενα.

Ο ασφαλέστερος τρόπος για την πρόληψη διασταυρούμενων μολύνσεων είναι η προφυλακτική και στοχευμένη απολύμανση των εν δυνάμει ή πραγματικά μολυσμένων επιφανειών.

Το απολυμαντικό σκεύασμα που χρησιμοποιούμε είναι το Bacillol AF από την Bode.

Το Bacillol AF, χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό και την απολύμανση επιφανειών, ανθεκτικών στην αλκοόλη. Το απολυμαντικό επιφανειών Bacillol AF είναι άοσμο, δεν περιέχει αλδεΰδες και δεν αφήνει υπολείμματα.

Στην σύστασή του περιέχει ανα 100 γραμμάρια : 45g προπανόλη-1, 25g προπανόλη-2 και 4.7g αιθανόλη. Η μικροβιολογική του δράση είναι άμεση, λειτουργεί ως βακτηριοκτόνο, μυκητοκτόνο, φυματιοκτόνο και ιοκτόνο (συμπεριλαμβανομένων των HBV/ΗΙV, Vaccinia, Papova), ενώ καταπολεμά τα μυκοβακτηρίδια, τους αδενοϊούς και τους ροταϊούς.

Το απολυμαντικό Bacillol AF είναι κατάλληλο για απολύμανση χειρουργικών και ιατρικών επιφανειών, σε νοσοκομεία, ιατρεία, κουζίνες βιομηχανιών, βιομηχανίες φαρμάκων, κ.α.

Όσον αφορά την απολύμανση των εργαλείων, σας ενημερώνουμε πως αποτελεί πάγιο στάδιο πριν την αποστείρωση και για λόγους προστασίας του προσωπικού που «χειρίζεται» τα χρησιμοποιημένα εργαλεία.

Ο κύκλος απολύμανσης – αποστείρωσης στη χρήση εργαλείων:

Φάση 1 – Βούρτσα:

Με τη βούρτσα απομακρύνονται τα μεγάλα υπολείμματα των υλικών και των ιστών που προσκολλούνται στα εργαλεία και τις χειρολαβές κατά την διάρκεια της θεραπείας. 

C:\Users\user\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\brush.jpg

Φάση 2 – Πλυντήριο υπερήχων:

Απολύμανση & επιμελημένος καθαρισμός των εργαλείων με υπερήχους.

Στο πλυντήριο υπερήχων γίνεται πλύση και απομάκρυνση μικρών υπολειμμάτων και υλικών, καθώς και καταστροφή πολλών μικροβίων από τα εργαλεία.

Τα εργαλεία ξεπλένονται με νερό μετά την απολύμανση, για να απομακρυνθούν όλα τα υπολείμματα που πιθανόν έχουν παραμείνει στα εργαλεία. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η πλήρης απολύμανση των εργαλείων και η αποφυγή επαφής με το δέρμα του ασθενούς.

Στο Ποδολογικό μας κέντρο χρησιμοποιούμε την συσκευή υπερήχων της Lutticke CD-4830. Η συγκεκριμένη συσκευή διαθέτει μεγάλο δοχείο, δίνοντας τη δυνατότητα να απολυμάνουμε μεγάλα σε μέγεθος και πολλά εργαλεία την ίδια στιγμή. Επιπρόσθετα μας δίνει την επιλογή να ζεστάνουμε το υγρό καθαρισμού στους 60 βαθμούς Κελσίου, έτσι ώστε να καθαριστούν τυχόν σημεία ακαθαρσιών, τα οποία είναι επίμονα και ξεραμένα.

Στο πλυντήριο υπερήχων «Lutticke CD-4830» χρησιμοποιούμε το Plurazyme extra  το οποίο:

  • Απολυμαίνει και καθαρίζει ιατρικά εργαλεία και εξοπλισμό.
  • Αδρανοποιεί βακτηρίδια περιλαμβανομένων Tb-H (ελικοβακτηρίδιο πυλωρού), μύκητες, ιούς HBV/HIV
  • Διαλύεται με νερό βρύσης και δεν χρειάζεται πρόσθετη θέρμανση.
  • Είναι απαλλαγμένο από αλδεύδες, χλώριο και φαινόλες.

Φάση 3 – Αποστείρωση:

Στο Ποδολογικό μας Κέντρο χρησιμοποιούμε τον αποστειρωτήρα θερμού αέρα  με ανακυκλοφορία της Titanox A3-213-400.

Οι αποστειρωτήρες θερμού αέρα, με μηχανική κυκλοφορία του αέρα ικανοποιούν τις απαιτήσεις των υγειονομικών υπηρεσιών. Η μηχανική κυκλοφορία του αέρα αποτρέπει τον σχηματισμό θυλάκων με ψυχρό αέρα, τα οποία διακινδυνεύουν ή αναιρούν την επιτυχία της αποστείρωσης.

•  Ο χρόνος λειτουργίας είναι 60λεπτά, στους 210 0C .

•  Ο Titanox  έχει χρονοδιακόπτη 120 λεπτών, με πλήρως αυτοματοποιημένη ρύθμιση θερμοκρασίας.

Ο θερμοστάτης ρυθμίζεται συνεχόμενα μη κλιμακωτά και με ενσωματωμένο θερμόμετρο.

Φάση 4 – Αποθήκευση εργαλείων:

Στην συσκευή συγκόλλησης ρολών αποστείρωσης τοποθετούνται καθαρά τα εργαλεία και σφραγίζονται αεροστεγώς για την αποφυγή επιμόλυνσης τους από τυχόν μικροοργανισμούς. Ο ηλεκτρονικός έλεγχος της θερμοκρασίας μέσω ενός καθετήρα NTC παρέχει μια ακρίβεια θερμοκρασίας από σφράγιση σε σφράγιση.

Η επιμελής απολύμανση – αποστείρωση του χώρου και των εργαλείων ενός Ποδολογικού Κέντρου δεν είναι πολυτέλεια.. Είναι επιτακτική ανάγκη!

Τέλος, ο χώρος της Ποδολογίας απαιτεί την απόλυτη καθαριότητα και υγιεινή! Για αυτό το λόγο κατά την διάρκεια του πεντικιούρ χρησιμοποιούνται πετσέτες μίας χρήσεως, για την αποφυγή της μετάδοσης των παθογόνων μικροβίων.